Friday, January 27, 2012

Зошто Ги Сакам New Order- затоа што докажаа дека има живот после смртта
- зошто фактот дека не знаат да свират го претвораат во своја предност
- затоа што Blue Monday ја пуштам без престан и релативно редовно од 1983
- затоа што сите песни/текстови се напишани за мене
- зато што се 4 кретена
- затоа што никад не се распаѓаат
- затоа што ги ставија парите таму каде што им е устата
- затоа што ја финансираа манчестерската екстази еуфорија
- зошто ќе снимаат нов албум
- "my morning sun is the drug that brings me near, to the childhood i lost replaced by fear"

Wednesday, January 11, 2012

Македонски Албум на годината 2011

01. Aleksandar Pejovski / Diskreiranje Mantra
02. Sethstat / Korab
03. Ha Ha Ha / Tango Revolucioner
04. Mooger Fooger / The 4th Of July
05. Dusko Janevski / Magika
06. N.Kodjobashija+Foltin+G.Stevkovski / Penelope X
07. Aleksandar Pejovski / Le Tombeau
08. G.Trajkovski+E.Hristova / Bioscopia
09. Bei The Fish / Just An Idea
10. Conquering Lion / Know Your Wisdom

Следните 2 албума на разни начини ми се албуми на годината, но од приватни причини нема да ги рангирам:

01. Kanton6 / Chill Folk
02. PMG Kolektiv / А Векот Така Добро Започна
Македонски песни на Годината 2011
Листата е составена стриктно според ЕМОЦИОНАЛЕН метод. Разумот нема ама баш ништо со ова.


01. PMG Kolektiv / Deca Na 2 Veka
02. Kanton6 / Peshkoto
03. Ha Ha Ha / Sivo-maslinesti Maskirni
04. Aleksandar Pejovski / Sol Makaron
05. PMG Kolektiv / Shtom Te Vidam
06. N.Kodjobashija+Foltin+G.Stevkovski / Kouros
07. G.Trajkovski+E.Hristova / Jana
08. Dusko Janevski.Galathea / Melusine (Drunken Sailor Mix)
09. Aleksandar Pejovski / EU NATO
10. Sethstat / Bon Voyage Cassini II

Wednesday, January 4, 2012

РЕЦЕНЗИЈА / Sethstat-Korab (Sjf, 2011)Ко бев мал многу сакав да пишувам рецензии. Читав разни и си викав и јас сакам да пишувам рецензии. И попосле кога пораснав навистина пишував. Пишував во Тротоар, Скопско Метро, Урбан Магазин и некои други весници/списанија, кои за жал одамна ги нема. Потоа престанав да пишувам рецензии. Можеби заглавив до гуша во секојдневно презентирање и креирање музика, па ми се чини некаде ми склизна потребата. Можеби понекогаш овде или онде нешто сум шкртнал, но шкртка не е исто што и рецензија. Сепак, овие манични денови, преслушувајќи го новиот албум на скопскиот џез бенд Сетстат, посакав да напишам рецензија. И еве напишав:

Неможам да се пофалам дека сум експерт за џез музика, но сум слушал. Сум бил по концерти, а си имам и свој омилен џез стил :) па и неколку омилени артисти од историјата и сегашноста. Сакам да кажам дека како и за повеќето “фини“ нешта, така и за ова-одлучувам преку суптилната кривинка на мојата ушна школка, која слкизнува право во мојот комплициран, но силно дефиниран внатрешен свет. И што тоа ми пријавува Внатрешниот Свет? Па пријавува РЕМЕК ДЕЛО. Ова се возрасни дечки, како по години-така и по музичко, но и свирачко искуство. И тоа се гледа. Веднаш се гледа и не ви треба монокл или дурбин можеби. Имаат искуство, имаат знаење и голема, голема љубов кон својата музика, а таа им возвраќа петкратно. Сепак, вистинските добитници сме токму ние-слушателте. Нивниот “Фри Џез“ на секојдневниот Џони може да му зазвучи хаотично, но тој тражи само искрено церебрално предавање. Токму во моментот кога ќе му се дадете на овој албум, тој ќе ви се отвори и предаде во целост. Инстантно ќе ви пренесе неверојатно количество космичка енергија која е сосем намерно уловена и транскрибирана во звук од овие фантастични музичари, кои тоа не го ни кријат...мислам, само погледнете ги насловите од песните низ кои плови нивниот КОРАБ. Фуриозно и бескомпромисно од една, елегантно и музикално од друга страна, а пред се светло и интелигентно. Барем јас така го доживувам. Еден од овие приватно и општествено манични/манијачки денови, одев низ улиците на Скопје-МОЈОТ град, и слушајќи ја оваа вонсериска плоча, се почувствував како ја набљудувам околината со очи и дистанца на ентитет кој е духовно, физички, по својата комплексност и релевантност сосем рамноправен, ако не и доминантен врз градскиот. Како да сум јас цел еден огромен, фантастично моќен ГРАД-КОРАБ кој плови во просторот и некако немам време да формирам чувства или мислења за она што го гледам вон себе. Преокупиран сум со приватно и сеопфатно доживување на универзумот. Навистина силно и посебно.

Купете си го.