Monday, May 16, 2016

Понеделничка Дневна Политика

25 години Македонија официјално постои како независна, самостојна, суверена држава.
25 години не е ниту еден ден ниту едно од тие три.
Зошто?
Прагмата кажува дека е премногу мала и слаба, а околните и особено светските велесили се премногу слини за да ние би оствариле вистинска самостојност. Сепак, да се има држава е сериозно високо ниво на самоуправа и во вака поставен свет. Тоа остава повеќе од доволно простор да се испланира, организира и реализира една пристојна иднина за сопствениот народ. Кој би го направил тоа? Па политичарите и оние околу нив, кои претендираат на визија и компетентност за такво нешто. Галерија ликови минаа низ највисоките институции на нашава држава овие 25 години. Речиси НИ ЕДЕН од нив не успеа да направи било што од корист за оваа држава и народ. Она малку и што се направи, до оваа 25та година постоење е комплетно уништено. Единствено нешто со што се занимаваа нашите политичари, беше лично богатење. Овие денови само ја живееме кулминацијата на таа деструктивна потреба на демократски избраните примитивци од куп примитивци со право на глас. Всушност, по 25 години стигнавме до точката каде што повторно имаме само 1 партија на избори. И што е најлудо и најтажно, не гледам ни една причина зошто не би профункционирала фората со ВМРО како единствена опција. Секако тоа може да биде краткорочно-до-среднорочно решение за оваа територија и нејзината самоуправа (подигната на ниво на држава), со потенцијално катастрофален крај. Историски е дебилно да очекуваме дека по 25 години шарада и самоодбрано враќање на нултата точка имаме право да се надеваме на самоуправа од така висок тип како што е држава. Ќе бидам пријатно изненаден, но во исто време ќе биде историски несериозно и комплетна случајност ако останеме на “Република Македонија”. Има мноштво објективни сили кои работат во тој правец. Секако ќе ги отфрлам сценаријата на одредени малоумни кругови, дека сме мета за уништување на најголемите сили поради некои митски и алшароидни причини. Идете утепајте се со тие муабети. Но ќе биде несериозно ако не се осврнам дека отсекогаш сме биле и сеуште сме територија која нашите соседи со задоволство би ја до-поделиле. Но никако не би можел да го вперам прстот во никој освен нас самите и нашите политичари. Политиката на лично богатење за сметка на зачувување на територијалниот и народниот интегритет на Македонија која СДСМ така добро ја инсталираше во 90тите, ВМРО блескаво ја надогради и прошири во изминативе 10 години (да не го заборавам и нивното брилијантно владеење околу 2001вата). 25 години беспрекорна корупција и брутален криминал, легализиран под знамето на патриотизмот. 25 години народ кој без многу врева се согласува на било какво политичко, економско и морално подметнување од најдолен вид. Народ кој ниту еднаш не излезе доволно налутен и во доволен број за да казни барем една политичка номенклатура, како предупредување дека нема играње со нивните животи и иднина. Народ кој со задоволство ја бутка втората плескавица по ред на 1ви мај, додека политичарите буквално без поговор ја продаваат територијата и идејата за самостојна, независна, суверена Македонија. Дури ни на врвната провокацијата нараечена аболиција, со што и официјално се легализираше организираниот криминал во земјата, освен неколку илјади преостанати ЛУЃЕ во земјата, никој не почувствува одговорност да се побуни. Премалку се оние кои се бунат. 
Еве една информација за сите вас од човек кој си замислува дека доволно добро ја знае и разбира историјата:
Тоа што не станавте да ги удавите во Вардар, каде што им е и место на гомната од влада и претседателскиот кабинет, ќе го платите со губење на вашата држава. Знам дека во моментот ви е гајле, но кога ќе се свестите дека за било каква потреба ќе мора да одите по “правда” во Софија или Тирана на пример, ќе сфатите што ви било зборувано додека голтате топло пиво со ефтина скара за продолжен викенд. И немојте никако да ги обвинувате Амеркинаците, курвата Вавилонска, Шиптарите, Грците, Србите или Бугарите. Дури ни Комуњарите, кои сепак имаат голем удел во продавањето на идејата и територијата Македонија. Кривете се себе, кои не мрднавте со прст додека вашите ВМРО и СДСМ, наместо да градат хумана држава за сите, ја продаваа не само западна туку и цела Македонија на нивните албански коалициони партнери, кои трпеливо седат и чекаат да се оконча историското македонско самоубиство. Кривете се себе што наместо да ги изгазите по улиците бубашвабите од ВМРО и СДСМ, ги гласавте и им доаѓавте на нивните бедни митинзи, културолошки поддржани од најдолното што пее и рецитира во Македонија. Кривете се себе, што учествувавте во креирање на држава од која вашите деца избегаа и ве оставија да гнетите сендвичи на контрапротести со кои ги добркувате сите оние кои мисела да останат и да се борат. Кривете се себе што се дел од земја во која никој нејќе да живее ниту инвестира, земја на која толку и е падната цената, што никој нема ни да ја брани кога утре-задутре Ѓаволот ќе дојде по своето. А верувајте му на еден second hand сатанист: ЃАВОЛОТ ЌЕ ДОЈДЕ ПО СВОЕТО. Многу скоро. Нема да стане Александар да ве одбрани. Нема ни Михајло Апостолски да стане. Можеби ќе стане генералот Стојанче Ангелов, но тоа е генерал без армија. Армијата му ја избркавте од Македонија. Останавте само вие - одвратните примитивци кои гнетат сендвичи и скара и ние - неколку идиоти кои отсекогаш сме верувале во просперитетноста на оваа земја. Ах, да..тука е и Груевски и неговата банда….наскоро и тие ќе избегаат со милионите кои ги натрпаа додека гнетевте сендвичи - о, СТАОРЦИ. Морам да кажам дека и покрај мојата солидна писменост и каков-таков пишувачки талент, немам збориви со кои би можел да го искажам моето гадење за вас, мој сакан македонски народе. Но не ве жалам. Знам дека било која чизма да застане на вашето неубаво лице, нема да ви смета, напротив - ќе ви прилега. Чизма на лицето на роб е адекватен аксесоар.

Да сте живи, здрави и вечно весели и најадени во шталата.

Мирко Попов
16 мај 2016

Скопје